Bits of Freedom: Beperkte omvang internetfilter bewijs symboolpolitiek

Goed artikel op de site van Bits of Freedom:

Beperkte omvang internetfilter bewijs symboolpolitiek

De zwarte lijst die Nederlandse providers gaan gebruiken voor hun internetfilter bevat waarschijnlijk websites uit maar drie landen, en toch wil het Ministerie dit filter doordrukken. Dat blijkt uit een analyse van Bits of Freedom. Dat is een sterke aanwijzing dat het internetfilter niet meer dan symboolpolitiek is.

Ik denk dat BoF de redenering niet ver genoeg doorvoert; dit is geen symboolpolitiek, de politiek probeert het filter nog snel ingevoerd te krijgen voor er ook met de laatste drie landen (Thailand, Japan en Zuid-Korea) afspraken zijn gemaakt.

Als de afspraken worden gemaakt voor er is besloten dat er een filter komt, wordt het lastig om daarna nog argumenten te vinden om het filter alsnog in te voeren, maar als het filter er eenmaal is komen we er nooit meer van af, ook niet als de afspraken met de betreffende landen alsnog worden gemaakt.

In andere landen is gebleken dat als het filter altijd breder wordt ingezet dan oorspronkelijk aangekondigd. Het begint met kinderporno, dan peer2peer, maar waar eindigt het?

Afbeelding: “FILTER = Fail” van RIUM+, uitgebracht onder een Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic licentie.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: