Weer != klimaat

Misschien moet iemand in de tweede kamer eens een presentatietje houden over het verschil tussen weer en klimaat. Dit schijnt voor sommige leden nog iets te hoog gegrepen te zijn, getuige de vragen van het lid Neppérus (VVD) aan de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer over een onafhankelijk onderzoek naar het klimaat. (Ingezonden 6 januari 2010):

1 – Bent u bekend met het feit dat er al drie weken winters weer is in grote delen van Europa, waaronder ook Nederland?

Ik ga er van uit dat onze minister hiervan op de hoogte is (duh..).

2 – Deelt u de mening dat met dit winterse weer het draagvlak zal afnemen voor het kabinetsstandpunt dat de aarde opwarmt, en voor het daarop gebaseerde beleid dat jaarlijks honderden miljoenen euro’s kost?

Ik denk dat mevrouw Neppérus eigenlijk bedoelt dat het draagvlak bij haarzelf of haar partij zal afnemen en dat ze eigenlijk impliceert dat het huidige kabinetsstandpunt onzin is, maar ja, waarom zou je zeggen wat je bedoelt, daar ben je geen politicus voor geworden.

3 – Bent u bereid om door een onafhankelijke groep, bijvoorbeeld door de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, alsnog te laten onderzoeken of er geknoeid is met gegevens over het klimaat en naar wat er nu echt aan de hand is met deweersontwikkeling van de afgelopen twintig jaar?

Als u het verschil tussen weer en klimaat niet begrijpt, kunt u al helemaal niet oordelen of er eventueel met de gegevens is geknoeid. En als de minister bereid is tot een onderzoek? U vertrouwt het huidige onafhankelijke wetenschappelijke rapport niet, maar een rapport hierover van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid vertrouwt u dan wel?

Sorry, maar ik vind dit een stuitende combinatie van domheid (weer != klimaat) en inspelen op hypes (‘climategate’/winterweer).

p.s.: Mevrouw Neppérus is niet zo exact aangelegd, dus voor alle duidelijkheid: != betekent ‘is niet gelijk aan’.

Advertisements

One Response to “Weer != klimaat”

  1. […] != Klimaat, 2 Ik heb al eerder gemerkt dat de PVV (en anderen) moeite hebben om de begrippen weer en klimaat uit elkaar te houden. Maar het lijkt PVV-beleid te […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: